Sport

Een echte Titaan is sterk, snel, tactisch, strategisch en heeft lef. Een echte Titaan wil altijd winnen, maar is ook niet bang om te verliezen.

Voor de sportonderdelen zijn vooraf teams gemaakt. Zorg dat je op tijd bent en in vorm. Houd er rekening mee dat er op dezelfde tijd CREATIE-onderdelen zullen plaatsvinden. Je kunt jezelf natuurlijk niet in tweeën splitsen, maar opgeven is GEEN OPTIE.

 

SPORTONDERDELEN

Algemene informatie

Houd goed in de gaten waar je op welk tijdstip moet zijn. Kom op tijd! Dat betekent dus een kwartiertje van tevoren aanwezig zijn. Het kan zijn dat je nog met andere challenges bezig bent; goed plannen dus!

Te laat komen kan je punten kosten!

 

Dinsdag

Voetvolley: locatie OB gymzalen DNHavo / locatie BB van Hoogendorp hallen. Start wedstrijden 13:30 tot 16:00.

Voetvolley speel je in de OB met 2v2, BB met 3v3. We spelen met rallypunt systeem (serveren als je een punt behaald). De bal mag 1 x stuiteren in je vak. 2x stuiteren is een punt voor TP. De service gaat dan ook meteen naar de andere partij. De bal mag direct terug over het net worden gespeeld, de bal moet na twee keer overspelen in je eigen vak weer over het net worden terug gespeeld. Je mag de bal maximaal 2x aanraken (controleren & doorspelen).

Het is niet toegestaan om je armen / handen te gebruiken. Verder mag je met elk lichaamsdeel de bal over het net, of naar elkaar spelen.

De service is vanaf de grond of vanuit de handen en moet met de voet meteen over het net, zonder contact van medespeler. De bal moet bij de service een opwaardse beweging hebben. Een bal via is altijd een fout. Er is geen tweede service beurt. De service wissel onderling is na 3 punten (je mag dus maximaal 3x achter elkaar serveren, daarna is je maat)

Wisselen van spelers mag op het service wisselmoment met uitzondering van de speler die gaat serveren, die mag je niet wisselen.

Er ontstaat een ranking door te winnen van een andere partij. Bij gelijkspel zal er een beslissing punt gespeeld worden.

Indien er geen scheidsrechter aanwezig is wordt zelf de stand bijgehouden door beide teams en wordt dit na elk punt gecontroleerd door elkaar. De ontvangende partij heeft altijd gelijk over in of uit. Eerlijkheid wordt beloond. Spelbederf wordt met strafpunten gecorrigeerd. De einduitslag komen beide teams melden bij de wedstrijdtafel. Indien een teams niet aanwezig zijn telt de uitslag die wordt doorgegeven. Kom je er niet uit dan kan je het punt opnieuw spelen.

 

 

Vijfkamp Atletiek: locatie OB & BB ATOS. Start wedstrijden 13:30 tot 16:00 uur.

Bij vijfkamp zullen de onderdelen hoogspringen, verspringen, 100M sprint, 800M sprint en een kogelstoten(werp onderdeel)  zijn.

Het hinderen van een loper is verboden en zal leiden tot strafpunten van de hinderaar.

Er ontstaat er een ranking door de beste resultaten per onderdeel. Jongens en meisjes worden apart geranked. De beste score zal punten verdienen voor je klas. Je kunt dus twee keer winnen per onderdeel (jongens en meisjes). Zijn er geen jongens of meisjes voor het desbetreffende team dan kan de klas hier geen score voor krijgen.

Indien er geen scheidsrechter is zullen tegenstanders de score opschrijven van de andere partij. Hierdoor is er altijd controle op de genoteerde uitslag. Het resultaat moet eerst worden gechecked bij de tegenstander voordat deze opgeschreven wordt. Een gecorrigeerde uitslag

wordt gediskwalificeerd.

Spikes zijn niet toegestaan.

 

 

Olieworstelen: locatie OB & BB gymzaal Hyperion – start wedstrijden 13:30.

Dit spel gaat erom dat je de 1v1 tegenstander van het zeil afduwt, trekt of tilt.

Voordat je op het zeil stapt heb je op de weegschaal gestaan en heeft de wedstrijdleiding je gewogen en je naam genoteerd. Je bent in het oliebad geweest, heb je jezelf ingesmeerd met olie. Je mag natuurlijk je eigen olijfolie meenemen.

De wedstrijdleiding zal op basis van je gewicht een wedstrijd schema maken. Indien er geen tegenstander is uit jouw gewichtsklasse dan verdien je de maximale score of je komt uit in een gewichtsklasse hoger dan de jouwe. Elke gewichtsklasse gaat per 5 kilo.  

Het is niet toegestaan om de sportbroek of sportshirt vast te pakken. Het gaat om duw, trek of tiltechnieken. Je tegenstander mag niet verwurgd worden. Arm en been klemmen zijn niet toegestaan. Indien er geen winnaar is omdat niemand van het zeil af is geduwt zal de actief aanvallende speler winnen. Een gelijkspel is ook een optie wanneer de spelers aan elkaar gewaagd zijn en dezelfde prestatie hebben geleverd.

Jongens hebben (oude) korte sportbroek aan (geen katoen), meisjes daarbij een bikini en (oud) sportshirt aan (geen katoen).

  

 

Floorball locatie OB: casco start 13:30 uur. locatie BB sporthal de Weeren – start 13:30 uur

Een spel wat zonder scheidsrechters gespeeld kan worden.

Je speelt 4v4 en mag de bal met beide kanten va nde stick spelen. Het scoren gebeurt in doeltjes die door pilonnen worden gemaakt. Je scoort in het ene doel en verdedigd het andere doel.

Na elk doelpunt dat er gescoord is, start de tegenpartij met de bal bij het doel waar gescoord is. De andere partij moet op de andere helft plaats nemen. Daarna mag je pas weer beginnen.

Je speelt wedstrijden totdat de wedstrijdleiding de wedstrijden affluit.

Je mag de bal niet met de voet spelen, maar hij mag wel tegen je voet aankomen. Het verschil zit hem in de beweging. komt de bal tegen de voet dan is het geen probleem, maar je voet tegen de bal zetten zodat je de bal speelt dan mag de tegenstander hierop reageren door een vrije bal te krijgen.

Fysiek contact mag niet. De stick mag je niet loslaten in het veld. En de bal spelen (ook verdedigen) doe je altijd met 2 handen aan de stick.

Wissels mogen altijd gedurende het spel maar eerst moet de speler uit het veld zijn voordat de verse speler erin komt.    

 

 

Woensdag

Volleybal locatie van Hoogendorp Hallen – start 09:00 OB en 12:30 BB

Er wordt met 6-6 gespeeld. Lijn is in. Bal mag via het net gespeeld worden, behalve bij service. Deze mag opnieuw indien de bal het net raakt én aan de goed kant van het net valt. Anders niet. Een punt scoren betekent ook dat je de service krijgt of houdt.

Er wordt een plek doorgedraaid na het behalen van 3 achtereenvolgende punten. En wanneer de service veroverd wordt van de tegenstander. Doordraaien gaat met de klok mee.

Het net mag niet aangeraakt worden tijdens het spel. Dit is altijd een punt voor de tegenstander.

Wanneer de bal over het net komt mag de tweede bal gevangen worden. Daarna wordt deze eerst voor zichzelf opgegooid en direct daarna overgespeeld naar een medespeler.

Wanneer de bal de lijn raakt, is deze in.

Indien er geen scheidsrechter zijn zet elk team een speler in als scheidsrechter. Deze fluit dan op de eigen helft. Mocht er een discussie ontstaan dan heeft het team waar de scheidsrechter een beslissing maakt gelijk. Punt opnieuw spelen kan altijd als oplossing worden ingezet.

 

 

Tjoekbal locatie OB & BB Casco – start 09:00 OB en 12:30 BB

Er moet gescoord worden door in een van de twee tjoeks (trampoline voor een bal) gegooid te worden en gevangen te worden door een andere speler van hetzelfde team. In deze actie mag de bal niet op de grond komen. Om de tjoek heen is een gebied waarin niemand mag staan. De vanger mag wel de bal in de lucht vangen en vallen in dit gebied (pas op harde grond) maar niet op de voeten..

Voor er gescoord kan worden moet er recht van aanval gehaald worden. Dat gebeurt in een door de wedstrijdleiding aangewezen gebied dat zich in het midden van het spelgebied bevindt. Je verliest het recht van aanval pas als het andere team in balBEZIT is geweest.

Je mag niet lopen met de bal, niet dribbelen met de bal. Je mag de bal niet afpakken en er mag niet geduwd worden.

Duw je een speler bij een doelpuntactie? Dan mag de scheidsrechter het punt gewoon toekennen, zelfs als de kans groot was dat het niet gelukt was. Dit geldt ook bij het opzettelijk voorkomen van een doelpunt door het maken van een overtreding.

 

 

Badminton locatie OB & BB Sporthal de Pijp – start 09:00 OB en 12:30 BB

Je speelt 2 tegen 2 op een veldje dat wordt aangewezen door de wedstrijdleiding.

Serveren doe je van achter een service lijn (ongeveer 1 meter tot het net) en de shuttle moet daarbij ten minste achter de servicelijn van de tegenstander vallen.

Serveren doe je om (jij) en om (je medespeler).

Fout bij serveren is direct een punt, geen 2e service.

Lijn is in.

De shuttle mag het net raken, zolang deze aan de goede kant van het net naar beneden valt.

De wedstrijden zijn op tijd. Je speelt dus door tot het eindsignaal klinkt.

Win je een punt, dan heb je daarna ook de service.

Indien er geen scheidsrechter zijn zet elk team een speler in als scheidsrechter. Deze neemt de beslissing over in of uit op de eigen helft. Mocht er een discussie ontstaan dan heeft het team waar de scheidsrechter een beslissing over mag maken gelijk. Punt opnieuw spelen kan altijd als oplossing worden ingezet.

 

 

Boksen locatie The Big Lab – start 09:00 OB en 12:30 BB

Bij aankomst worden jullie als echte boksers gewogen. Vooraf krijgen jullie een clinic, oefenen jullie voordat jullie de ring betreden. Astrando, de bokstrainer, zal de scheidsrechter zijn en legt jullie de regels ter plekke uit en illustreert deze met een “vrijwilliger” uit klas 5. Ondertussen zijn de wedstrijdschema’s, op gewichtsklassen gemaakt en kan het toernooi beginnen! Vecht fair, wees een heer of dame en strijd als een titaan! Succes!

 

 

Zaalvoetbal locatie Sporthallen Zuid – start 09:00 OB en 12:30 BB

Zaalvoetbal speel je 5v5. Na elke doelpunt begint je weer met een aftrap. Bij een uitbal wordt deze vanaf de lijn ingeschoten. Schouderduwen, tackles en slidings zijn niet toegestaan en kunnen worden bestraft met strafpunten. Keepersgebied? Keeper mag handschoenen dragen. Je mag altijd in het spel doorwisselen.

LET OP: bij afwezigheid van een scheidsrechter lever je van beide partijen een scheidsrechter die fluiten voor in eigen verdedigingshelft. In discussie gaan met de scheidsrechter levert ogenblikkelijk strafpunten op voor jouw klas, niet doen dus.

 

 

Donderdag

 

Hockey locatie OB & BB Fit-Kadoelen – start 09:00 OB en 12:30 BB

Bij hockey staan alle regels in het teken van VEILIGHEID. Denk eraan, het is geen normaal veldhockey. Het is “schoolhockey”.

Materiaal: kunstgrasschoenen (kleine nopjes) en scheenbeschermers zijn verplicht, bitjes raden we aan en je mag zelf een stick meenemen. Keepersuitrusting thuislaten svp.

We spelen op een aangepast (kleiner) veld met aangepaste doeltjes.

Pushen mag (stick niet hoger dan kniehoogte), flatsen alleen als er niemand in de buurt is: je zou niemand kunnen raken. Slaan, wokkels en scoops zijn verboden.

Doe je een van deze dingen toch dan ga je de eerste keer 1 minuut naar de kant en de 2e keer de rest van de wedstrijd. Hetzelfde gebeurt wanneer de scheidsrechter oordeelt dat er sprake is van gevaarlijk spel. Dit is dus naar het oordeel van de scheidsrechter!

In discussie gaan met de scheidsrechter levert ogenblikkelijk strafpunten op voor jouw klas, niet doen dus.

Er wordt niet gespeeld met keepers maar met een laatste verdediger, een klein maar belangrijk verschil.

Er mag net zo vaak gewisseld worden als men wil maar tijdens een dood spelmoment.

Let op: er moeten altijd 2 meisjes in het veld zijn.

 

 

Voetbal

De sport van de halfgoden. Je speelt op ½  of ¼ veld. negatieve coaching naar je scheids, team of tegenstander leidt absluut tot stafpunten. Houdt je aan de regels en wees sportief. Zodra je een grens overgaat kun je van het veld gestuurd worden met een tijdstraf.

Geen slidingen. Geen kicksen met metalen pennen.

LET OP: bij afwezigheid van een scheidsrechter lever je van beide partijen een scheidsrechter die fluiten voor in eigen verdedigingshelft.

 

 

Basketball: locatie OB van Hoogendorp hal – start wedstrijd 09:00 uur

Locatie BB: hal de Weeren – start wedstrijden 08:30 uur

Er wordt 5 tegen 5 gespeeld met 2 baskets. De wedstrijden duren 15 minuten wat start en eindigt met een duidelijk signaal.  LET OP: bij afwezigheid van een scheidsrechter lever je van beide partijen een scheidsrechter die fluiten voor in eigen verdedigingshelft. Indien er maar 5 spelers zijn, wordt er 4 tegen 4 gespeeld. Bij basketbal gelden de volgende regels:

      Er wordt gescoord door de bal door de basket-ring te gooien. 3 punten = gescoord buiten de cirkel door de basket, 2 punten = het scoren van de bal door de basket. Vrije worpen zijn 1 punt waard.

      De bal is uit wanneer de bal buiten de lijnen van het speelveld stuitert. Je start het spel weer door hem over te spelen naar je team genoten.

–    Als je de middenlijn bent overgestoken met bal, mag je niet meer terug.  

     Je mag maximaal 3 stappen zetten wanneer je de bal in je handen hebt. Je kunt bewegen met de bal door te dribbelen.

      Er mag niet gedribbeld worden met twee handen tegelijkertijd of bij het opnieuw dribbelen wanneer je de bal al vast houdt na de 1e dribbel (second dribble).

      Bij basketbal mag er geen lichamelijk contact gemaakt worden.

–    Wanneer er een overtreding wordt gemaakt op de aanvallende speler terwijl hij op of naar  de basket schiet, worden er twee vrije worpen toegekend.

 

 

Urban Frisbee locatie OB & BB is schoolplein Hyperion Lyceum. Aanwezig 08:45 na de uitleg van Joey starten de wedstrijden.

Elk groepje begint bij de locatie met hetzelfde nummer. Groepje zeven begint bij locatie zeven. Vervolgens heeft het groepje 15 minuten om het target op de locatie te halen, de score in te voeren en om zich te verplaatsen naar de volgende locatie. Er moet veel gedaan worden dus de locaties zullen allemaal minder dan 5 minuten van elkaar afstaan. Elk groepje krijgt een blaadje met de locaties erop. Elk persoon krijgt een formulier waarin hij/zij zijn/haar naam en klas, invult en in hoeveel pogingen hij/zij het target gehaald heeft en het totaal aan pogingen voor het gehele parcour. Als er een hyperion sticker staat op een locatie moet dat object aangeraakt worden met de frisbee om het target te halen. Als er een cirkel van krijt staat op een locatie moet de frisbee daarin landen. Je mag gooien vanaf de streep van krijt.  Scheidsrechter 1 begint bij locatie 5 en gaat dan telkens 1 locatie terug dus in ronde 2 staat scheidsrechter 1 bij locatie 4. Hetzelfde geldt voor scheidsrechter 2 maar die begint bij locatie 11. De scheidsrechters controleren of iedereen zich aan de regels houdt en of iedereen zijn eigen score eerlijk opschrijft. De groepsgenoten checken dit ook bij elkaar. Er zijn geen pauzes tussendoor aangezien deze sport totaal niet intensief is en elke deelnemer sowieso al 80% van elke ronde moet wachten op andere groepsgenoten.

Iedere deelnemer neemt zelf een frisbee mee, meer frisbees meenemen mag ook.